top of page

Liespijn

De liesblessure of liespijn zijn verzameltermen voor pijn en aandoeningen in de liesstreek. De liesblessure onstaat vaak uitsluitend door overbelasting zoals bij sportbeoefening. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen een acute en een chronische liesblessure.

 

ACUTE LIESBLESSURE 

 

Bij een acute liesblessure ontstaat tijdens sport vaak een acute pijnscheut hoog in de lies aan de binnenspieren van het bovenbeen. Een acute liesblessure ontstaat bijna altijd met sporten waarbij plotselinge bewegingen worden gemaakt. Denk hierbij aan voetballen, hardlopen, dansen, hockey, volleybal, acrogym etc. Een acute liesblessure kan overgaan in een chronische liesblessure doordat de klacht niet op de juiste manier wordt behandeld, of dat je er 'doorheen' sport. Soms verlicht je je klachten met rust, ijspakkingen of oefeningen.

 

CHRONISCHE LIESBLESSURE 

 

Een chronische liesblessure of LARGP (Longtime Adduction Related Groin Pain) kenmerkt zich door:

  • Pijn hoog in de lies, tijdens het naar elkaar toe bewegen van de benen.

  • Duurt langer dan twee maanden.

  • De chronische liesblessure ontstaat vaak geleidelijk of na een acute liesblessure.

  • Drukgevoeligheid of pijnlijke binnenbeenspieren van het bovenbeen nabij de liesstreek.

  • Er kan mee gesport worden.

  • Pijn na het sporten.

 

 

 LIESPIJN, WACHT NIET LANGER, KOM ER NU VANAF!

 

Bij Stop Liespijn wordt gewerkt middels een specialistische en tijdsbesparende methode, de MAR methode. Een combinatie van verschillende manipulaties, waardoor u direct weer kunt gaan opbouwen met sporten. Rust en oefeningen hebben op deze typische liesblessures  te weinig effect. Wij bieden daarom een absolute meerwaarde. Binnen een maand kunt u weer op uw gewenste sportniveau zitten. Wacht niet langer en kom er nu vanaf, maak een afspraak met ons!

 

 

 

OORZAKEN VAN LIESPIJN

 
Liesblessures ontstaan door allerlei vormen van sporten. Op één punt komt de oorzaak van de meeste (chronische) liesblessures dikwijls overeen: overbelasting. Door overbelasting ontstaat er (micro)schade aan het spierweefsel, waardoor de spieren in je lies verminderd belastbaar zijn en niet meer optimaal functioneren. Door deze overbelasting ontstaan er verklevingen, waardoor de spier verkort wordt, pijnlijk en soms stijf gaat aanvoelen en minder kracht levert. Doordat wij specifiek de oorzaak van het probleem aanpakken, kan je in vier weken klachtenvrij bewegen en sporten.
 
Bij onderzoek door medische specialisten wordt vaak een enthesopathie, tendinitis of een tendinopathie geconstateerd. Enthesopathie betreft hier een niet-bacteriële ontsteking van de aanhechting van de adductor spieren. Een tendinitis betreft een ontsteking aan de pees van de adductor spieren. Wij zijn van mening dat de oorzaak van deze genoemde diagnoses ontstaat in de spier. Die levert op zijn beurt te veel trekkracht aan de aanhechtingen en pezen, hierdoor raakt de aanhechting of de pees overbelast. De liesblessure kan chronisch worden en daardoor vaak onterecht (en uit onwetendheid) niet op de juiste locatie wordt behandeld. Wij behandelen de exacte locatie, waardoor je snel verbetering gaat merken. 
 
RISICOFACTOREN
 
Mannen hebben vaker last van liesblessures dan vrouwen. Vermoeidheid, plotselinge bewegingen, overbelasting, duursporten, explosieve sporten en leeftijd spelen een belangrijke rol. Er zijn veel aandoeningen waarbij liespijn kan optreden. Een goed lichamelijk onderzoek alvorens te behandelen is dus noodzakelijk. Het kan zo zijn dat de oorzaak niet uit de liesspieren van het bovenbeen afkomstig is, maar uit bijvoorbeeld de lage rug of het bekken. Lees hieronder meer over de verschillende aandoeningen in de lies en de mogelijke oorzaken. 

Lage rugklachten

Bepaalde segmenten in de lage rug kunnen voor uitstraling zorgen in de lies. Dit kan komen door een zenuwbeknelling. Als de liespijn vaak gepaard gaat met lage rugklachten, zullen wij waarschijnlijk ook je rug moeten behandelen. Hierbij geven wij deskundig advies.

Kinderen en liesklachten

Heupartrose

SI-gewricht en bekken(instabiliteit)

Vanaf middelbare leeftijd komt artrose vaker voor. Heupartrose is een veel voorkomende klacht. Kenmerkend is de ochtendstijfheid en de typische last in de lies tijdens steun op het aangedane been. 

Liesbreuk

 

Na een zwangerschap zijn de buikspieren en lage rugspieren verzwakt en moeten deze worden aangesterkt. Tijdens de bevalling maakt het schaambeen een shift (is los gekomen).

In combinatie met verzwakte buikspieren kan er  bekkeninstabiliteit onstaan die kan uitstralen naar de lies.

Syndroom van Maigne

Ook kinderen vanaf een jaar of 11 kunnen een overbelasting hebben in de spieren die we soms kunnen verhelpen. Echter moet er altijd wel gedacht worden aan onvolgroeide epifysairschijven (groeischijven) die niet gesloten zijn. Dit kan soms ook voor klachten zorgen!

De aandoening Legg-Calvé-Perthes is een veelgezien fenomeen bij kinderen tussen de 3 en 11 jaar. Jongens lijden hier vaker aan dan meisjes. Bij deze aandoening staat door een nog onbekende oorzaak de circulatie in de heupkop stil, waardoor er afsterving van kraakbeen ontstaat. Mank lopen en beenlengteverschil zijn de typische kenmerken van deze aandoening.

Heupdysplasie

Liesbreuken zijn helaas niet te behandelen volgens ons concept. Een liesbreuk ontstaat bijna altijd spontaan en bijna nooit tijdens sporten. Een liesbreuk betreft een uitstulping van het buikvlies in de liesregio. Bij een liesbreuk kan je de pijn in de lies duidelijk provoceren tijdens hoesten, niezen of persen (druk opbouw).  Liesbreuken worden ook wel Hernia Inguinalis genoemd. Bij het vermoeden van een liesbreuk adviseren we je contact op te nemen met de huisarts. 

Liesbreuken komen vooral voor bij mannen van middelbare leeftijd. Roken verhoogd de kans op een liesbreuk 

Sporters liesbreuk of Gilmore's Groin

Bij deze aandoening is er evenwel sprake van pijn in de lies. Dit is echter niet te provoceren vanuit de bovenbeenspieren of de heup. De pijn bevindt zich in de lies, maar bestrijkt een groter gedeelte. Er kan niet exact worden aangegeven waar de pijn zit. De pijn is niet direct aan sport gerelateerd.

Maigne heeft zijn oorsprong in de hoge onderrug, bij de overgang van borstwervels naar lendewervels. Er is hierbij sprake van een zenuwbeknelling/irritatie waarbij de zenuw die uit het ruggenmerg komt, irritatie in de huid van de lies veroorzaakt. Vaak hebben patiënten geen rugklachten ondanks deze aandoening.

Heupdysplasie komt uitsluitend voor bij pasgeborenen en kan ook op latere leeftijd nog liespijn geven, Bij heupdysplasie is de kom van het heupgewricht niet diep genoeg en kan soms leiden tot ontwrichting (luxatie) van de heup. Het spreidbroekje wordt nogal eens toegepast bij baby's die heupdysplasie hebben. 

Pijn tijdens sporten laag in de onderbuik en tijdens aanspannen van de buikspieren, kan soms nog duiden op een sportersliesbreuk of een Gillmore's Groin. Het pijnmechanisme van deze klacht is  ons nog erg onbekend. Blijkbaar is er toch sprake van een verzwakt buikvlies, maar weer te weinig om te spreken van een klassieke liesbreuk. Bij deze klachten langer dan een jaar adviseren we een arts-specialist op dit gebied te raadplegen. 

bottom of page